Lena Évora

Lena
Évora

Kaapverdische muziek |
Nederlandse muziek

Passie voor Kaapverdische en Nederlandse muziek

Het muzikale avontuur van Lena begint in ’95 als zij op 17-jarige leeftijd wordt uitgenodigd om een duet te zingen met de artiest ”Rui Last One”. Het nummer ”Djosa” slaat aan bij het publiek en wordt een succes binnen de Kaapverdiaanse popmuziek. Tegenwoordig behoort het nummer tot één van de klassieke dansnummers.

Na de eerste studio opname wordt Lena gevraagd om deel te nemen aan andere opnames als zowel lead- als backing vocal zangeres.

Een lange tijd concentreert Lena zich op haar studie waardoor muziek op de achtergrond raakt. Tot 2011! In dat jaar wordt zij als een van de artiesten gevraagd om deel te nemen aan een eerbetoon voor een gerenommeerde  Kaapverdische componist ”Betu Silva”. De ”muzikale” stilte wordt dan doorbroken en Lena stort zich vanaf dat moment in de muziek. Of het toeval is of het lot, wordt zij in hetzelfde jaar gevraagd om de lead zangeres te zijn van de band ”Volta”. Volta betekent terugkomst en in deze periode maakt Lena haar definitieve herintrede in de muziekwereld. De band combineert Kaapverdiaanse traditionele muziek met verhalen uit de eilanden. 

Solo carrière

In 2012 besluit Lena solo te gaan en het duurt twee jaar voor zij in eigen beheer haar eerst single ”Kamin d’Corda” met bijbehorende videoclip uitbrengt. In de video zijn de familieleden van Lena vertegenwoordigd waaronder haar oma Joana Honorata Lima die in 2015 overleed.  Het nummer wordt het jaar daarop genomineerd in de ”Cape Verdean Music Award” in de categorie beste morna een traditionele  muziekstijl uit Kaapverdië. 

Lena brengt achtereenvolgens de volgende videoclips uit: Bruxa, Kerida, Hey Kriola, Mal d’ Amor en Part d’Mi. In 2021 brengt zij haar eerste Nederlandstalige singel uit ‘Liefde Is’. 

Lena haar concerten bestaan uit een mix van Kaapverdische en Nederlandstalige (levens)liederen. Zowel uit bestaande nummers als eigen composities. Zij maakt haar publiek deelgenoot van een andere belevingswereld en zingt en vertelt de achtergrond verhalen van haar muziek(keuze).

Zangeres en verhalenverteller Lena Évora is geboren in Rotterdam maar heeft haar roots liggen op Kaapverdië. Lena laat zich graag inspireren door haar roots én haar geboorteland. Zij zingt zowel Kaapverdisch als Nederlandse (levens)liederen en combineert zo ‘The best of both worlds’.

Muziek

Upcoming concert

7 Apr 2024 om 15:00 Gastoptreden Verhalenconcert Deep River i.s.w.m. Liedhuis| Café Dox Nieuw Luxor Theater, Antoine Platekade 9, 3072 ME Rotterdam

Nov 2024 Lena Live in concert| Verhalenhuis Belvédère, BESLOTEN

Boekingen

Maak hier een boeking voor de artiest Lena Évora.

Neem contact op voor een kennismaking en voorstel.